Ingyen tanulás csak Neked!

Ha szükséged van valamire, ami segítene Neked a tanulásban, akkor kattints az oldalamra és letölthetsz bármilyen segédanyagot, ingyen!

A homeosztázis:

Az élet az ősi tengerekben jött létre. Az egysejtűek, majd az élő soksejtű szervezetek még közvetlen agyagcserét folytattak a sejtek és a víz között. Később a soksejtű szervezetekben szükségszerűen alakult ki a környező víztől független belső környezet, a testfolyadék állománya. Ettől kezdve az élőlények a külső környezettel elsősorban a testfolyadékon keresztül kerültek anyagcsere-kapcsolatba. A belső környezet állandóságának fenntartása az életfolyamatok egyik alapvető feltétele. A belső környezet stabilitását nevezzük homeosztázisnak. A homeosztázis biztosítja a sejtek egyes működését az állandóan változó külső feltételek között. Legfontosabb jellemzői a testfolyadékok mennyiségének, ozmotikus nyomásának, ionösszetételének, kémhatásának és hőmérsékletének dinamikus állandósága A homeosztázis egyéb folyamatok tényezői az oxigén-, a szén-dioxid-, az aminosav-, a glükóz-, és a szabad zsírsavtartalom is. Mindezt a szervezetek szabályozó szervrendszerei: a hormonrendszer, illetve az idegrendszer együtt szabályozza.

A homeosztázis optimális értékeire beállított tényezői szintek fiziológiás (egészséges) körülmények között is folyamatosan változnak, ezért a szabályozási mechanizmusok is folyamatosan működnek. Pl.:  bélcstorna felszívó működése következtében az emésztést követően nő a vércukorszint, amit az inzulin állít vissza az optimális szintre.

Az önfenntartó életműködések célja a homeosztázis biztosítása.

  • Belső állandóság:
  • testhőmérséklet
  • testbeli nyomásviszony
  • pH
  • ozmotikus viszony
  • izomösszetétel

Belső környezet:

A szervezet sejtjeit körülvevő testfolyadék, melynek összetétele viszonylag állandó.

Testfolyadék:

A vér folyékony állomány, mely az erek falán át kilép a szövetek közé, tápanyagokat szállít a sejtekhez és bomlástermékeket szállít el a sejtekből.

Az egészség-betegség:

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint az egészség: „A teljes testi és lelki, valamint szociális jó közérzet állapota." A betegségek élettani alapja a homeosztázis tartós felborulása.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 17
Heti: 116
Havi: 375
Össz.: 261 937

Látogatottság növelés
Oldal: IV/1.) A homeosztázis
Ingyen tanulás csak Neked! - © 2008 - 2024 - ingyentanulas.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »