Ingyen tanulás csak Neked!

Ha szükséged van valamire, ami segítene Neked a tanulásban, akkor kattints az oldalamra és letölthetsz bármilyen segédanyagot, ingyen!

A bőr ápolása és tisztántartása:

Az ókori művelt népek nagy gondolt fordítottak a tisztálkodásra. Mózes törvényileg kötelezővé tette a kézmosást és a fürdést. A babiloniak, perzsák és az indusok is bővelkedhettek bőrápolószerekben. Indiában és Egyiptomban, a szent folyamokban, a Gangeszben és a Nílusban történő fürdések egészséget, szépséget fejlesztő, sőt csodatévő hatást tulajdonítottak.


Napjainkban a bőr higiénia egészségvédelmi szempontból rendkívül fontos, hiszen az ipari, mezőgazdasági kemizáció és a környezet egyéb szennyezései a bőrt jelentősen károsítják. Így a bőr védelme és tisztán tartása a betegségek megelőzésének fontos területe. A tisztálkodás legtermészetesebb eszköze a víz. A hideg vizes mosakodás, zuhanyozás üdítő hatású, edzi a bőrt, de a szennyeződéseket kisebb mértékben oldja le, mint a meleg víz. A tisztítást szappanok hatásával fokozhatjuk, hiszen így a zsírszerű anyagok is eltávoznak a bőr felszínéről, melyeket a hidegvíz semmiképpen, a meleg víz pedig csak kismértékben tud eltávolítani. A szappan lúgos kémhatású, ezért eltávolítja a bőr védekezését biztosító váladékrétegét is. A bőr felülete szárazzá, sérülékennyé válhat, ezért repedezik fel a szappannal gyakran mosott szaruréteg, ha például „télen kifújja a szél". Ha a bőr hajlamos a kiszáradásra, akkor megfelelő krémekkel pótolni kell a hiányzó váladékot. A baktériumölő hatású

szappanokkal vigyázni kell, mert nemcsak a bőr védő váladékát távolítják el, hanem számunkra hasznos baktériumokat is eltávolítják.

A bőr egészsége és szépsége csak az összes testrészre kiterjedő bőrápolással biztosítható. Az egészséges bőrápolásnál figyelembe kell venni az évszakok váltakozását, és az egyén bőrtípusát is.

Használhatunk testápolókat, amik a különböző bőrtípusokra specializálódtak. Ezekkel puhává varázsolhatjuk a bőrünket.

Mosdás után fontos az alapos törölközés, mert a nedvesen hagyott testhajlatok, az ujjak közei könnyen gombás fertőzés táptalajává válhatnak.

A bőr tisztán tartása mellett ápolni kell a körmöket és a hajat is. A haj mosást a szennyeződésektől, illetve a zsírosodástól függően kell ismételni. A szennyező anyagok eltávolításához lehetőleg természetes növényi kivonatokat, tartalmazó sampont használjunk. A mosást követően a hajat, jól öblítsük ki, és langyos levegővel szárítsuk. A hajvégek töredezését balzsammal vagy házi készítésű pakolással lehet megelőzni. A hajfestés károsítja a hajat.  A férfiak esetében külön gondozást igényel a bajusz és a szakáll.

Divatossá vált a szőrök eltávolítása. Ez leborotválással, szőrtelenítő krémek használatával, illetve gyantázással lehetséges. A szőrtelenítő krémek nem egészségesek, mert nagyon erős, maró szerek, hiszen a szőr anyagát feloldják és a szőrtüsző belsejében is tönkreteszik a szőrt. Okozhatnak allergiát, bőrpírt. Elektromos epilálás alkalmazható egy-egy zavaró szőrszál végleges eltávolítására: a szőrhagymásig tűt vezetnek a szőrtüszőbe, majd a tű végén elektromos áram segítségével elpusztítják a szőrhagymát.

Az arcápolásnak is fontos szerepe van. A mitesszerek, pattanások, ráncok kialakulását elkerülhetjük a megfelelő tisztítással, kozmetikázással és különféle arckrémekkel.

A bőr működését helyes öltözködéssel segíthetjük. Nem helyes kizárólag műszálas összetételű anyagokból készült ruhákat viselni, mert ezek akadályozzák a bőr szellőzését, sőt az érzékenyebb bőr gyulladását is kiválthatják. Különösen rossz hatásúak a műszálakból készült alsóneműk.

A bőr elváltozásai:

  • szemölcs: A szemölcsök vírusos fertőzések hatására alakulnak ki. Bármelyik testtájon megjelenhetnek. A vírusok megtelepedését apró bőrsérülések segíthetik elő, kézről kézre tovább is adhatóak. Eltávolításukra kiváló a vérehulló fecskefű vöröses tejnedve.
  • szeplők és anyajegyek: Akkor alakulnak ki, ha a bőr melanintermelése nem egyenletes. Az anyajegyek többsége jóindulatú, eltávolításuk csak akkor indokolt, ha sérüléseknek kitett helyeken találhatók, vagy mérete, színe gyorsan megváltozik, esetleg gyulladás alakul ki körülötte. Hasonló eredetűek, főként a terhes nőkön megjelenő májfoltok.
  • pattanás, mitesszer: A serdülőkorban fokozódik a bőr verejtékmirigyeinek és faggyúmirigyeinek a működése is. A verejtékképződés főleg a tenyéren és talpon lesz nagyobb mértékű, a faggyúképződés pedig a fejbőrön, elsősorban a homlokon, az arcon, de a háton és a mellkason is. Erre vezethető vissza a pattanásos bőr. A faggyúmirigyek váladéka megreked, eltömi a szőrtüszőket. A szőrtüszőkön fekete pontok, mitesszerek jelennek meg. Ez a levegő hatására faggyúból keletkezik, enyhe nyomással eltávolítható. A mitesszerekkel lezárt szőrtüszők megfertőződhetnek, és gennyes csomók, pattanások keletkeznek. A kamaszkori pattanásokat és bőrgyulladásokat kezelni kell, mert egyébként maradandó hegek jöhetnek létre.
  • furunkulus: szőrtüszőgyulladás. Ritkán a szőrtüszők gyulladása mellett a nyirok utak gyulladását is látjuk. A bőr gennyedését gennykeltő baktériumok okozzák.
  • hólyagok: A bőrt ért erős, gyors mechanikai hatásokra alakulnak ki a hólyagok. A vízhólyag a hám és az irha között kialakuló szövetnedv-felhalmozódás, amely védelmet biztosít az alatta lévő bőr számára a regenerációig. Ezért soha nem szabad kiszúrni, vagy felvágni, mert a seb elfertőződhet. Vérhólyag esetén az elszakadó hajszálerekből vér is kerül a szövetnedv közé. A sérülés begyógyulásig védő szerepe van, ezt követően visszahúzódik.
  • ekcéma: Allergiás bőrbetegség, gyulladás, amelynek külső és belső okai lehetnek.
  • orbánc: A bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása. Fertőző gyulladás: elkülönítés, fektetés, gyógyszeres kezelés.
  • herpesz: Vírusos eredetű fertőző betegség. Általában szájon és a nemi szerveken fordul elő. Első tünete a bőrpír és a viszkető érzés. Ezután kis területen égő, viszkető érzéssel járó sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, csoportos hólyagocskák jellemzik. A hólyagocskák fájdalmasak és átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A környéki nyirokcsomók megduzzadnak, de nem gennyednek el. A herpesz többnyire ártalmatlan megbetegedés, viszont makacsul visszatérő, többnyire fájdalmas ezért meglehetősen kellemetlen. A folyadékkal telt hólyagocskák kezelés nélkül is leszáradnak, és a betegség 8-10 nap alatt, a beszáradt hólyagocska helyén kialakult pörk leesése után, nyom nélkül gyógyul. A gyógyulás kortikoszteroid tartalmú kenőcs használatával gyorsítható.
  • övsömör: Kiütések jelennek meg öv alakban a törzsön, vagy a homlokon, az idegek lefutása mentén. Ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt. A bárányhimlő lezajlása után a vírus a szervezetben marad, az idegsejtek dúcaiban rejtőzködik - évtizedeken át. A kiváltó tényező néha nyilvánvaló, pl. a szervezetet gyengítő más fertőzés, de az esetek túlnyomó részében semmilyen nyilvánvaló ok nem észlelhető. Az övsömört ennek megfelelően nem lehet "elkapni", ugyanakkor, ha olyan személy van a beteg környezetében, aki még nem volt bárányhimlős, kaphat bárányhimlőt az övsömörös betegtől. A kiütések égő érzéssel járnak, gyakori a fájdalom, mely akár a kiütések jelentkezése előtt 2-3 nappal is fennállhat már. A fájdalom lehet enyhe, de elviselhetetlenül súlyos is. Főleg idősebb korban jellemző, hogy a fájdalom akár hónapokig is fennállhat a kiütések elmúlása után. A kiütések apró hólyagokból állnak, melyek csoportosan helyezkednek el. Gyakran kifakadnak.

Égési sérülések:

Az égési sérülések veszélyesek, mert a bőr kisebb-nagyobb felületen súlyosan károsodik, és ez nem csak a működésének a zavarásához vezethet, hanem a fertőzések forrása is. Ha égési sérülés éri a bőrt, legjobb a felületet hosszabb ideig bő vízsugárral hűteni, majd megfelelő, égési sérülésekre való kenőccsel, vagy spray-vel azonnal befújni.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 17
Heti: 112
Havi: 371
Össz.: 261 933

Látogatottság növelés
Oldal: IV/2.) A kültakaró
Ingyen tanulás csak Neked! - © 2008 - 2024 - ingyentanulas.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »